پودر تونر کارتریج چیست؟
برای اینکه بدانیم پودر تونر چیست، ابتدا لازم است بدانیم که کارتریج چیست. در پرینترها، کارتریج محل ذخیره مادهای است که با قرار گرفتن روی کاغذ، موجب پدیدار شدن تصاویر میشود. دو نوع کارتریج رایج، کارتریج تونر و کارتریج جوهر هستند. در ادامه مطلب به بررسی کارتریج تونر و جوهر میپردازیم.
کارتریج جوهر
درصورتی که از رنگ مایع در کارتریج استفاده شود، به آن کارتریج جوهری یا جوهرافشان میگویند. به طور کلی دو طبقه بندی در پرینترهای جوهر افشان وجود دارد؛ یکی مبتنی بر رنگ و دیگری مبتنی بر رنگدانه. انواع مبتنی بر رنگ شامل محلول رنگ میباشد. از سوی دیگر جوهرهای رنگدانهای، پودر فوقالعاده ریزی میباشد که در مایع معلق شده است.
هر کارتریج دارای قسمتی به نام هد کارتریج است که منافذ ریزی را شامل میشود. در پاسخ به سیگنال داده شده توسط چاپگر، جوهر گرم شده و در نتیجه یک قطره جوهر از نازل جریان مییابد. این جوهر با عبور از هد کارتریج، سبب چاپ تصویر روی کاغذ میشود. این روند در کسری از ثانیه رخ میدهد.
نازل را میتوان به عنوان شیلنگ کوچکی تصور کرد که در هر ثانیه هزاران بار قطع و وصل میگردد. نرم افزار چاپگرهای حرفهای و پیچیده، کنترل نازل را برعهده دارند و جریان جوهر را طبق الگوهای دقیقی تنظیم میکنند.
اکثر پرینترهای جوهر افشان، مانند نمونههای ساخته شده توسط کانن، اچ پی و لکس مارک (به جز شرکت اپسون) از المانهای حرارتی در کارتریج خود استفاده کردهاند. به این صورت که در داخل هر مخزن جوهر، یک عنصر گرمایشی یا یک صفحه فلزی و مقاومت ریز وجود دارد.
کارتریج تونر
تونر یا پودر شارژ، پودری خاص با فشردگی و غلظت زیاد است. این پودر در پرینترهای لیزری و یا دستگاههای فتوکپی جایگزین جوهر شده و در روند چاپ کاربرد دارد.
یک کارتریج پرینتر لیزری از دو قسمت اصلی پودر تونر و درام تشکیل شده است. در پرینترهای لیزری انتقال دستورات چاپ از پرینتر به سطح کاغذ، توسط این دو قسمت انجام میشود. ترکیب قرار گرفتن این دو قطعه در پرینترهای مختلف میتواند به صورت کنار هم و یا مجزا باشد. در پرینترهای لیزری سیاه و سفید، تونر و درام اکثراً کنار هم هستند.
اولین نمونهها از پرینترهای لیزری و یا دستگاه های کپی بدون کارتریج کار میکردند. بدین طریق که تونر از طریق بطریهای بسته بندی شده به صورت مستقیم در پرینتر ریخته میشد. اما اکنون کارتریج ها به صورت پک و یکبار مصرف، ویژه هر پرینتر ارائه میشوند.
تونرها دارای رنگهای متفاوتی هستند که بسته به نوع پرینتر مورد استفاده قرار میگیرد. در پرینترهای تک رنگ یا به اصطلاح مونوکروم که فقط رنگ مشکی را چاپ میکنند، از تونر مشکی استفاده میشود. اما در پرینترهای رنگی نیاز به استفاده از چهار رنگ تونر به صورت همزمان میباشد.
اجزای تشکیل دهنده و اندازه تونر
نمونه های اولیه تونر تولید شده، مخلوطی از کربن قند و اکسید آهن بود که در پرینترهای لیزری جایگزین تونرهای امروزی بوده است. با روند پیشرفت تکنولوژی و نیاز به کیفیت بهتر در چاپ، این مخلوط جای خود را به ذرات کربن و پلیمر داد. زیرا علاوه بر اندازههای کوچکتری که دارند، میتوانند به سادگی بر روی کاغذ ذوب شده و در بافت آن فرو روند تا ماندگاری بالاتری داشته باشد.
اما ترکیبات تشکیل دهنده تونر در محصولات هر شرکت و کارخانهی سازندهی آن میتواند متفاوت باشد. در یک نگاه کلی، ترکیبات اصلی پودر تونر شامل: پودر کربن، پلیمرهای خاص ، پلیاستر، رزین و اکسیدآهن میباشد که پودر کربن بیشترین ماده تشکیلدهنده آن است.
در ابتدا ذرات ریز تونر با ابعاد میانگین ۱۴ الی ۱۶ میکرون مورد استفاده قرار میرفت. اما بعدها به دلیل این که نیاز به چاپ تصاویر با جزئیات بیشتر و کیفیت بالاتر بود، لازم شد تا ذرات تونر نیز در اندازههای کوچکتری عرضه گردند. بنابراین کارخانههای سازنده تونر، برای افزایش کیفیت چاپ، ذرات تونر تولیدی خود را از 16 میکرون به حدود 8 میکرون رساندهاند. اساس این شیوه بر روش “امولاسیون” Emulation استوار است.
تفاوت پودر تونر کارتریج با کارتریج جوهری
تونر در مقایسه با جوهر تفاوتهایی دارد. تونر کارتریج نسبت به کارتریج جوهری دارای طول عمر بالاتری میباشد. در نوع جوهری در صورت تمام شدن رنگهای اصلی، باید جوهر آن عوض شود. عوض کرد جوهر هزینه کمی دارد ولی تونر بعد از تمام شدن هزینههای بالایی را شامل میشود. گاهی افراد به جای شارژ آن ترجیح میدهند کارتریج دیگری تهیه کنند.
هر دستگاه، تونر مختص خود را دارد. در صورتی که دستگاه با تونر دیگری پر شود دچار مشکل شده و آسیب میبیند. از نظر اقتصادی تونر کارتریج مناسب مصارف خانگی نیست و بیشتر برای سازمانها،چاپخانهها و ادارات پیشنهاد میشود.
کیفیت تصاویر چاپ شده در پرینترهایی که از کارتریجهای جوهری و پرینترهایی که از کارتریجهای تونری استفاده میکنند، نیز متفاوت است. کارتریجهای جوهری در حال حاضر از کیفیت بالایی در تصاویر پرینت شده برخوردارند. البته کیفیتی که در تصاویر خروجی از کارتریجهای جوهری دیده میشود بیشتر به خود پرینتر مربوط میشود و نه به جوهری که در کارتریج موجود است.
نکات تکمیلی در مورد پودر تونر
لازم است در هنگام خرید، استفاده و نگهداری از تونر پرینترهای لیزری ، نکاتی را در نظر داشته باشید که در اینجا به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- تونر یک ماده سمی میباشد و تا 30 ماده شیمیایی در آن قابل تشخیص است.
- بزرگی هر ذره تونر 2/. میکرون است و میتواند تا 6 ساعت در هوا معلق بماند. بهتر است بدانید که حتی جارو برقیهای قوی خانگی نیز قادر نیستند ذرات کوچکتر از 10/. میکرون را جذب کنند.
- اگر تونر به پوست دست و یا به لباستان چسبید، آن را فقط با آب سرد بشویید. به هیچ عنوان برای شستن تونر از آب گرم استفاده نکنید. زیرا در غیر این صورت باعث جذب بیشتر آن، به محل تماس میشوید. همچنین لازم است از یک حلال نیز استفاده کنید. زیرا اثر برخورد تونر ذوب شده با لباس و پارچه به سختی پاک میشود.
- تنفس زیاد ماده کربن موجود در تونر به مدت 15 الی 20 سال باعث بروز بیماریهای ریوی خواهد شد.
- عمر مفید یک ذرهی تونر در یک اتاق بدون رطوبت یک سال تمام است!
- شارژ کارتریج با تونر غیر اصل، موجب کیفیت بد چاپ و حتی آسب دیدن پرینتر شما خواهد شد.
- قبل از شارژ کارتریج تونر، تمیز کردن آن باعث کارکرد بهتر تونر میشود. در این مورد میتوانید از وسایل ایجاد کنندهی جریان هوا و یا خلاء برای تمیز کردن تونر استفاده کنید.
- حتی در پودر تونرهای رنگی اورجینال نیز، به دلیل عدم وجود حالت مغناطیسی، تا حدی ریزش مشاهده میشود.
- اگر پودر تونر مورد استفاده شما باکیفیت باشد، سیاهی و تو در تویی بیش از حد بر روی صفحهی پرینت گرفته شده مشاهده نخواهد شد. ضخامت حروفی که با پودر تونر با کیفیت چاپ شده باشد، باید برابر با 5.5 میکرون باشد.
- در برخی از کارتریجهای تونردار وجود” چیپست “(Chip) علاوه بر علت معمولی آن، در تنظیم کالیبراسیون رنگ کارتریج جدید نیز تأثیرگذار است.
- نکته مهم در کیفیت پودر تونر، کوچک بودن ذرات تشکیل دهنده آن میباشد. هر قدر ذرات پودر تونر کوچکتر باشند کیفیت چاپ بهتر خواهد بود.
- به صورت یک اصل کلی، برای اینکه بدانید کدام تونر مخصوص کدام کارتریج هست، بهتر است به نوع مگنت به کار رفته در کارتریج دقت کنید.
در صورتی که در کارتریج از مگنتهای فنردار استفاده شده باشد، لازم است تا از پودر 1200 استفاده شود و برای مگنتهای بدون فنر از پودر شارژ 1005.
البته بعضی اوقات در کارتریجهای اورجینالی که با پودر 1005 شارژ میشود، مشاهده شده است که نمونه تقلبی آن با پودر تونر 1200 شارژ میگردد. این به دلیل نوع مگنت به کار گرفته شده در این سری از کارتریجهاست.