پرینتر لیزری، راه حل جامع تمیز کردن پرینترهای لیزری
تمیز کردن پرینترهای لیزری
تمیز کردن پرینترهای لیزری و سرویس دورهای آنها در دورههای زمان مشخص و منظم، در سالم ماندن و دوام قطعات و بهبود کارایی پرینتر نقش قابل توجهی دارد و موضوعی است که کاربران باید به آن توجه داشته باشند.
از آنجا که پرینترهای لیزری با انباشته شدن گردوغبار در قطعاتشان مواجهاند و همچنین در حین فرایند چاپ، همواره مقداری تونر بر روی سطوح داخلی دستگاه باقی میماند، در صورت بیتوجهی به مسئله تمیزکردن دورهای این پرینترها، به علت انباشت گرد و غبار و همچنین انباشت تونر در قطعات چاپگر و با اضافه شدن بر مقداراین آلودگیها در طول زمان، کارایی پرینتر کاهش پیدا کرده و در نتیجه کیفیت چاپ به شدت افت خواهد کرد.
در واقع میتوان گفت که سادهترین روش برای بهبودعملکرد وافزایش طول عمر پرینتر لیزری، تمیز کردن آن است.
تمیز کردن پرینترهای لیزری در مقایسه با تمیز کردن پرینترهای جوهرافشان سادهتر است و با چند ابزار ساده میتوان این کار را انجام داد؛ زیرا آلودگی ایجاد شده در پرینترهای جوهرافشان به دلیل نشت جوهر اتفاق میافتد اما عامل اصلی ایجاد آلودگی در پرینترهای لیزری گرد و غبار بوده و به طبع پاک کردن گرد و غبار از جوهر راحتتر میباشد.
با اینکه تمیزکردن پرینترهای لیزری امری راحتتر میباشد،اما باید به روش اصولی و درست عمل کرد تا به پرینتر آسیب نرسد. چاپگر لیزری مؤلفهها و واحدهای اصلی بسیاری دارد و تونر کاتریج یکی از قطعات اصلی آن به شمار میرود.
فرایند چاپ در پرینترهای لیزری با استفاده از پودر تونر صورت میگیرد، بنابراین لازم است قبل از شروع کار، ابتدا تجهیزات مناسب جهت تمیزکردن پرینتر را فراهم کنید تا ذرات ریز باقیمانده از پودر تونر را به طور کامل پاک کنید.
ابزار لازم برای تمیزکردن پرینتر لیزری
این ابزار عبارتند از:
پارچه بدون پرز (جهت گردگیری)
الکل ایزوپروپیل:
الکل ایزوپروپیل به دلیل تبخیر با سرعت بالا و به جا نگذاشتن اثر و طوبت از خود، برای تمیز کردن تجهیزات الکتریکی و مکانیکی بسیار مناسب میباشد.
برای مطمئن شدن از اینکه هیچگونه تونر یا ذرات گرد و غباری پس از تمیز کردن پرینتر باقی نمیماند، از این الکل استفاده نمایید.
اسپری گردگیری:
برای گردگیری و تمیز کردن قسمتهایی از دستگاه پرینتر لیزری که دسترسی به آنها سخت و دشوار است، میتوان از اسپری استفاده کرد و ذرات تونر و گرد و غبار را از بین برد.
ماسک گرد و غبار:
استنشاق پودر تونر چندان خطری ندارد اما به هر حال یک ماده شیمیایی است و ممکن است باعث تحریک و بروز حساسیت شود. قبل از اقدام به باز کردن محفظه تونر پرینتر، ابتدا مطمئن شوید اتاقی که در آن هستید به خوبی تهویه میشود و حتماً از یک ماسک گرد و غبار استفاده کنید تا مانع از استنشاق پودر تونر شود.
دستکش لاتکس:
حهت جلوگیری از تماس پوست با پودر تونر از دستکش لاتکس یا لاستیکی استفاده کنید زیرا ممکن است تماس پودر تونر با پوست، باعث بروز حساسیت شود.
دستگاه دمندهی هوا:
( تهیه آن اختیاری است و در مقایسه با موارد دیگر ضرورت چندانی ندارد)
نکات مهم در تمیز کردن پرینتر لیزری
پس از آماده کردن تجهیزات لازم برای تمیز کردن پرینتر که در بخش فوق به آنها اشاره کردیم، حال موقع آن است که برای پاک کردن قطعات پرینتر، دستگاه را باز کنید.
توجه داشته باشید که اگر با ساختار پرینتر و قطعات آن آشنایی لازم را ندارید، به هیچ عنوان خودتان اقدام به تمیز کردن آن نکنید؛
زیرا ممکن است باعث آسیب رساندن به قطعات مختلف چاپگر شوید و همچنین هرگونه خطا در این مورد، ممکن است ضمانت و گارانتی پرینتر شما را باطل کند. لذا برای این منظور بهتر است که دستگاه را به یک متخصص و یا کسی که قبلاً تجربه انجام این کار را داشته بسپارید تا سرویسهای لازم بر روی پرینتر شما اعمال گردد.
در تمامی پرینترها، قطعات و اجزایی وجود دارد که بسیار حساس هستند و حتی در صورت تماس دست با آنها، ممکن است آسیب ببینند. دقت کنید که طی فرایند تمیز کردن پرینتر لیزری، اجزای یونیت درام تونر که اغلب داخل کارتریج تعبیه شدهاند را با دست لمس نکنید.
یونیت درام یک سیلندر به رنگ سبز یا آبی است و توسط یک پوشش پلاستیکی به نام هوپر تونر پوشیده شده است و بسیار حساس میباشد
مراحل تمیز کردن پرینتر لیزری
اگر شما قصد تمیز کردن پرینتر خود را دارید، مراحل نوشته شدهی زیر را با دقت مطالعه فرمایید.
خاموش کردن پرینتر لیزری :
اولین گام برای تمیز کردن پرینتر لیزری این است که چاپگر خود را خاموش کنید و برای اینکه شوک الکتریکی ایجاد نشود، حداقل یک ساعت قبل از تمیز کردن پرینتر آن را از منبع برق جدا کنید.
خنک شدن پرینتر:
پرینترهای لیزری برای ثبت تونر بر بروی کاغذ به گرما نیاز دارند. به همین دلیل در صورت استفاده طولانی مدت به شدت داغ میشوند.
اگر اخیراً از پرینتر خود استفاده کردهاید، قبل از اقدام با بازکردن و تمیز کردن آن ابتدا صبر کنید تا دستگاه خنک شود و از خنک بودن تمامی قطعات آن اطمینان حاصل فرمایید.
باز کردن پرینتر لیزری و بیرون آوردن و تمیز کردن کارتریج تونر:
بعد از اینکه پرینتر خنک شد، پنل پشتی یا جلویی آن را باز کنید. برای این کار میتوانید به دفترچهی راهنمای دستگاه مراجعه نمایید. درپوش بعضی از پرینترها به راحتی باز میشود اما برای باز کردن بعضی دیگر باید از پیچگوشتی استفاده کرد.
پس از باز کردن پرینتر، کارتریج تونر را بردارید و درام کارتریج را از آن جدا کنید. درام را به آرامی بر روی یک دستمال نرم و تمیز و در مکانی به دور از نور قرار دهید. نکته مهمی که در این مرحله باید به آن توجه داشت این است که تحت هیچ شرایطی با فشار، اقدام به خارج کردن کارتریج پرینتر نکنید؛ زیرا با این کار به پرینتر آسیبهای جدی وارد میشود.
با استفاده از یک پارچه بدون پرز سطح کارتریج پرینتر را از تونر پاک کنید.
هنگام خارج کردن تونر اضافی دقت کنید که به اجزای داخلی کارتریج فشاری وارد نشود. حین برداشتن کارتریج ممکن است ذرات ریز تونر در هوا پخش شوند؛
به همین خاطر استفاده از ماسک لازم میباشد.
پاک کردن تونر اضافی موجود در اجزای داخلی پرینتر لیزری:
در این مرحله با استفاده از یک تکه مربعی شکل از پارچه تونر یا یک دستگاه مکنده، میتوانید به داخل دستگاه چاپگر دسترسی پیدا کرده و هرگونه تونر اضافی موجود در سطوح داخلی پرینتر را تمیز کنید.
ممکن است تونر در اطراف محفظه کارتریج و یا دیگر اجزایی که دسترسی به آنها دشوار است، جمع شده باشد؛ پس باید دقت لازم را به کار گیرید تا همه ذرات تونر به طور کامل پاک شوند. این مرحله نیز مانند تمامی مراحل تمیز کردن پرینتر لیزری باید آرام و ملایم صورت گیرد تا به قطعات دستگاه آسیبی دارد نشود.
تمیز کردن سطوح و اتصالات با الکل ایزوپروپیل:
اکنون نوبت آن است که با استفاده از الکل ایزوپروپیل، اتصالات درونی و بیرونی دستگاه نظیر کابلها و سیمها را پاک کنید. یک تکه پنبه یا دستمال را را به این الکل آغشته کرده و بر روی تمامی این قطعات بکشید. الکل ایزوپروپیل میتواند آلودگیهای این قطعات را تا 99 درصد پاک کند. این اتصالات داخلی پرینتر، در مجاورت غلتکهای پرینتر قرار دارند و تونر را به کاغذ منتقل میکنند.
بنابراین لازم است که با استفاده از دستمال آغشته به الکل، غلتکهای داخلی پرینتر یا همان رولهای پرینتر را تمیز کنید. همانطور که قبل نیز گفته شد، این الکلها بسیار سریع خشک میشوند هیچگونه ردی از خود بهجای نمیگذارند و برای تمیز کردن قطعات و وسایل الکتریکی و مکانیکی بسیار مناسب میباشند.
در حین انجام این مرحله، حواستان باشد که فشار بیش از حد به قطعات وارد نکنید؛ زیرا سیم و کابلهای پرینتر، اتصالات ظریف و شکنندهای دارند و ممکن است دچار آسیب شوند.
سرهم کردن دوباره قطعات پرینتر لیزری(اسمبل قطعات):
بعد از تمیز کردن تمامی قسمتهای داخلی و خارجی پرینتر، وقت آن است که با دقت، اجزا و قطعات خارج شده را به جای قبلی خود برگردانید. برای سرهم کردن اجزای پرینتر،در صورت نیاز به دفترچه راهنمای آن مراجه نمایید.
بعد از اطمینان از درست سرهم کردن قطعات، دوشاخه پرینتر را به پریز برق وصل کرده و آن را روشن کنید و برای آنکه مطمئن شوید از کیفیت پرینتر کم نشده، یک برگه را با آن پرینت بگیرید.